El Cremallera de Queralbs

Remodelació de l’estació del cremallera de Queralbs

Una inversió de 4,4 milions d’euros ha suposat la transformació total de l’entorn de l’estació de Queralbs.
El conseller de Territori i Sostenibilitat, i el president de Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, Enric Ticó, van presidir la inauguració d’unes obres que entre altres han suposat eliminar el pas a nivell. Els van acompanyar una àmplia delegació d’autoritats de la comarca encapçalats pel president del Consell, Miquel Rovira, i l’alcaldessa de Queralbs, Imma Constants.

Una de les actuacions del projecte va suposar instal·lar una passera de vianants, que connecta el pàrquing i l’estació amb el poble de Queralbs. Tanmateix, l’obra més costosa i espectacular és el pas soterrat que ha permès eliminar l’antic pas a nivell del cremallera i que ja funciona des del passat juliol. Per la construcció d’aquest accés, l’empresa Àrids García Canteres Granítiques SL. ha aportat més de 2000 tones de pedres de 1500 a 3000 kg. per la formació d’un mur d’escullera i una quantitat molt important de zahorra per la subbase de les zones asfaltades o pavimentades i altres materials per diferents usos a la mateixa obra.

Un dels elements diferencials del projecte és la instal·lació, per primera vegada al Principat, de calefacció a una carretera. L’experiment innovador pretén evitar que es glaci la pujada d’accés al nucli urbà. Les característiques peculiars d’aquesta construcció requerien una qualitat dels materials immillorable, és per això, tot i la distància existent, que la direcció de l’obra va escollir la pedrera de Llinars del Vallès per subministrar els materials.